In week 5 (van 27 t/m 31 januari) zijn er onderhoudswerkzaamheden aan de lift. De lift is die dagen buiten werking en kan niet gebruikt worden
Symposium Jenever en slavernij op 26 januari in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Welke rol speelde jenever in de slavenhandel en dwangarbeid in de achttiende en negentiende eeuw? Hoewel jenever bekend staat als een belangrijk cultureel product van Nederland, blijkt het ook een rol te hebben gespeeld in het koloniale verleden. Jenever werd gebruikt als betaalmiddel, als gift aan inheemse vorsten om handelsbetrekkingen op te zetten, en als proviand voor zowel zeelieden als tot slaaf gemaakten. Veel is echter nog onbekend over dit onderwerp Om meer licht te werpen op de rol van jenever in slavernij en de slavenhandel, organiseert het Jenevermuseum in Schiedam op 26 januari een symposium. Tijdens dit evenement delen verschillende onderzoekers vanuit hun expertise nieuwe inzichten en bevindingen over dit beladen thema. Het programma bestaat uit korte lezingen van de sprekers, gevolgd door een paneldiscussie waarin het publiek vragen kan stellen en in gesprek kan gaan met de experts
Het Jenevermuseum nodigt iedereen uit die meer wil leren over dit aspect van de geschiedenis.
Praktische informatie:
Datum: Zondag 26 januari
Locatie: Nationaal Jenevermuseum, Lange Haven 74, Schiedam
Sprekers: Prof. Dr. Alex van Stipriaan Prof. Alex van Stipriaan is emeritus hoogleraar Caribische Geschiedenis en Cultuur aan de Erasmus Universiteit. Hij doet al heel lang onderzoek naar- en publiceert over het slavernijverleden in Suriname en de Nederlandse Cariben evenals de erfenissen en doorwerkingen daarvan in hedendaags Nederland.
Dr. Michel Doortmont, FRGS Michel Doortmont is hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrikastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Merel Blok MA Merel Blok is PhD-onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, waar ze onderzoek doet naar de handelaren die in de negentiende eeuw de lokale productie van en internationale handel in zeven handelsgoederen dreven.
Ludwina van Elshuis Ludwina is woonachtig in Schiedam en heeft Surinaamse roots van District Para. Dit district staat bekend om de Winticultuur waar jenever een machtige rol speelt. In Schiedam is ze actief rondom de erfenis van het Nederlands slavernijverleden, bijvoorbeeld als initiatiefnemer van Keti Koti in Schiedam en adviseur van het tentoonstellingsproject Bittere Erfenis.
Bittere Erfenis: Drank en Kolonialisme in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam presenteert van zaterdag 30 november 2024 tot en met zondag 16 maart 2025 de tentoonstelling Bittere Erfenis: Drank en Kolonialisme, waarin de rol van drank in de Nederlandse koloniale geschiedenis centraal staat. Deze unieke tentoonstelling onthult de impact van het Nederlands gedistilleerd op de koloniale geschiedenis en de hedendaagse drankcultuur.
Een onvertelde geschiedenis Jenever, lang gezien als een symbool van Nederlands vakmanschap en export, heeft een verborgen verhaal. Waar Nederland ging, volgde jenever – van West-Afrika, Azië tot de Zuid-Amerikaanse plantages. De tentoonstelling Bittere Erfenis: Drank en Kolonialisme, werpt een nieuw licht op deze geschiedenis. Bezoekers krijgen inzicht in hoe jenever werd ingezet als betaalmiddel in de slavenhandel, hoe het de overzeese legers van het koloniale rijk bevoorrade en hoe drank een rol speelde in de koloniale samenleving, zowel in Nederlands-Indië als in Suriname en West-Afrika. Deze tentoonstelling daagt het veelal romantische beeld van de jeneverhandel uit en legt de verbanden bloot tussen de alcoholindustrie en koloniale onderdrukking.
Lezingen, symposium, proeverijen en educatie Naast de tentoonstelling organiseert het Jenevermuseum verschillende evenementen, waaronder een proeverij van gedistilleerde dranken met een koloniaal verhaal en lezingen over de invloed van jenever in de koloniale wereld. Tijdens het symposium, dat plaatsvindt op 26 januari 2025, komen onderzoekers en experts samen om te praten over de laatste bevindingen op het gebied van jenever, slavernij en kolonialisme.
Projectteam Leroy Fisscher MA, Henk Hettinga, Petra Reijnders.
Inhoudelijk advies Dr. Michel Doortmont FRGS, Dr. Coen van ’t Veer, Ludwina Elshuis. Collectie Nationaal Jenevermuseum Schiedam, Indo-African Foundation, Nationaal Archief, Museum Bakkie (Suriname), Buku Bibliotheca Surinamica, Gemeentearchief Schiedam.
Met dank aan Bas Spek, Carl Haarnack MSc, Guido Verheule, Alwine van Winsen, Rob van der Ven, Marc Pieplenbosch, Museum Bronbeek, Erfgoedhuis Zuid-Holland,
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door J. E. Jurriaanse Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds, Deltaport Donatiefonds, Elise Mathilde Fonds.
200 jaar Henkes: Nationaal Jenevermuseum Schiedam viert iconisch jenevermerk met unieke dubbelexpositie
Het bekende Nederlandse jenevermerk Henkes viert dit jaar een bijzonder jubileum: 200 jaar geschiedenis en traditie. Het familiebedrijf, dat in 1824 werd opgericht in Delfshaven, staat bekend om zijn beroemde slogan: ‘Echte kenners halen Henkes in huis!’. Ter ere van dit tweehonderdjarig bestaan organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam van 24 oktober 2024 tot en met 9 februari 2025 een unieke dubbelexpositie onder de titel Henkes in de Wereld & Henkes in Huis waarin de rijke geschiedenis van Henkes tot leven komt. Tijdens de opening op 23 oktober vindt tevens de overhandiging plaats van het eerste exemplaar van het boek Een beste borrel. 200 jaar Henkes aan Barbara Henkes.
Familiebedrijf Henkes: Van Delfshaven tot de wereld Op 23 oktober 1824 kocht Johannes Hermanus Henkes, samen met twee zakenpartners, de korenwijnbranderij aan de Voorhaven 27 te Delfshaven. Onder de naam ‘De Ooyevaar’ groeide Henkes uit tot een iconische jeneverstokerij, met leveringen tot ver buiten Europa, zelfs tot in Ghana. Henkes speelde bovendien een sleutelrol in de ontwikkeling van jonge jenever en mocht zich hofleverancier noemen. In 1986 werd het bedrijf overgenomen door Bols, maar de merknaam Henkes bleef behouden. In 2024 viert het merk zijn 200-jarig bestaan met een uitgebreide expositie in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.
Dubbelexpositie: Henkes in de Wereld & Henkes in Huis Het Jenevermuseum presenteert een bijzondere dubbelexpositie rondom het jubileum. De expositie "Henkes in de Wereld" belicht de exportsuccessen van het bedrijf, dat vanuit de kleine branderij in Delfshaven een internationaal fenomeen werd. De tweede helft van de tentoonstelling, "Henkes in Huis", zoomt in op de naoorlogse periode in Nederland. Grondstoffentekorten brachten jonge jenever in de spotlight, met Henkes als één van de voorvechters. De tentoonstelling toont tevens unieke objecten uit de interieurcollectie van Museum de Voorde, waarmee het veranderende imago van jenever in de Nederlandse huiskamers wordt geschetst.
Boekpublicatie: Een beste borrel. 200 jaar Henkes Ter ere van dit jubileum verschijnt het boek Een beste borrel. 200 jaar Henkes, waarin een team van prominente auteurs diepgaand onderzoek heeft gedaan naar de rijke geschiedenis van het merk. Het boek behandelt de oprichting van Henkes in 1824, de hoogtepunten in de export, de uitdagingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de transformatie van het Nederlandse jeneverlandschap onder Henkes’ invloed. Het eerste exemplaar van het boek Een beste borrel. 200 jaar Henkes aan Barbara Henkes