NATIONAAL JENEVERMUSEUM SCHIEDAM
  • Jenevermuseum
  • Branderij
  • Museummolen
  • Tentoonstellingen
  • Bezoek ons
  • Meer...
    • Krokusvakantie
    • Slijterij
    • Proeverij video's
    • Arrangementen
    • Collectie
    • Online Collectie
    • Educatie
    • Organisatie
    • Vrijwilliger worden
    • Sponsor worden
    • Donateur worden
    • Vriend worden
    • ANBI-gegevens
    • Privacyverklaring
    • Aanmelden nieuwsbrief
    • Links
  • Jaarverslagen
  • Jenevermuseum
  • Branderij
  • Museummolen
  • Tentoonstellingen
  • Bezoek ons
  • Meer...
    • Krokusvakantie
    • Slijterij
    • Proeverij video's
    • Arrangementen
    • Collectie
    • Online Collectie
    • Educatie
    • Organisatie
    • Vrijwilliger worden
    • Sponsor worden
    • Donateur worden
    • Vriend worden
    • ANBI-gegevens
    • Privacyverklaring
    • Aanmelden nieuwsbrief
    • Links
  • Jaarverslagen

wat is jenever?

Jenever is een gedistilleerde alcoholische drank gemaakt op basis van graan. Jenever bevat altijd jeneverbes, moutwijn en is meestal aangelengd met andere alcohol.

Benamingen jenever
Namen voor jenever zijn onder andere: Korenbrandewijn, aqua juniper, geneverwater, oude klare, neut, hassebassie, pikketanis, schnaps, een jonkie, kozakkenthee, Dutch Gin of Schiedammertje.

Herkomst
Jenevers worden voornamelijk geproduceerd in Nederland, België, enkele gebieden in het noorden van Frankrijk en het noordwesten van Duitsland.

Jonge jenever
Jonge jenever wordt gemaakt volgens de nieuwe – jonge – distilleermethode. In jonge jenever zit maximaal 15% moutwijn, maar in veel gevallen niet meer dan 1,5%.

Oude jenever
Oude jenever en zeer oude jenever wordt vaak nog op traditionele wijze gestookt en bevat minimaal 15% moutwijn.

Korenwijn
Korenwijn is een jenever met minimaal 51% moutwijn. Vaak wordt de korenwijn ook nog een tijd gerijpt op een eikenhouten fust, om een zachtere, meer uitgesproken smaak te krijgen.

Moutwijnjenever
Moutwijnjenever is gemaakt van 100% moutwijn. Hieraan wordt dus geen andere alcohol toegevoegd. Moutwijn wordt vaak nog enkele jaren gelagerd op houten vaten.
Nationaal Jenevermuseum Schiedam | Lange Haven 74 | 3111 CH  Schiedam | 010-2469676 | info@jenevermuseum.nl

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Bekijk ons Privacybeleid en Privacyreglement.